De Trewes IA is typisch voor de Nederlandse omstandigheden ontworpen, maar vond ook in het buitenland veel liefhebbers. Het is de opvolger van de Trewes I, die omstreeks 1960 op het water kwam en onmiddellijk veel succes had. Het jacht kreeg een jachthek in plaats van een platgat met aangehangen roer; de wat grotere lengte was symptomatisch voor een deel van onze zeilerij in het tijdvak van 1960 tot 1965, waarin onze economie een sterke opbloei doormaakte.
Kenmerkend voor de Trewes Ia is de lepelvormige boeg, met zijn forse voorsteven-profiel. De V-vormige voorspanten en het geveegde achterschip zorgen voor goede zeileigenschappen. Er is variatie in diepgang mogelijk, het schip heeft een diepgang naar keuze van 1,20 meter of 1,30 meter en heeft loodballast. Het jacht is daarmee goed toegerust voor de Nederlandse binnenwateren, terwijl het ook uitstekend geschikt is voor het varen op groot water en zee. Het zeilplan laat een 7/8 tuigage zien met diamant verstaging maar veelal ging men over op een hogere mast met masttoptuigage. De binnen inrichting biedt aan vijf personen slaapgelegenheid: twee in de hut voor, twee op sofa kooien in de kajuit en een in de hondenkooi aan bakboord. De voorhut en eigenlijke kajuit zijn weer van elkaar gescheiden door een toilet ruimte en een hangkast. De kombuis bevindt zich aan de achterkant van de salon aan bakboord. De kuip is vrij klein gehouden en zelflozend. Inbouw van een Sabb dieselmotor onder de kuipvloer is mogelijk. Dat het scheepje voor zeilen op ruw water bedoeld is blijkt onder andere uit de preekstoelen voor en achter en de zeereling. De Trewes IAkarakteriseert ook een kentering in de bouw van Nederlandse en zelfs internationale zeiljachten. Dat lezen we onder andere in het boek “De wereld volgens Reid” van de hand van schrijver, journalist en zeiler Ben Hoekendijk (uitg. De Alk & Heijnen Watersport) In het boek vertellend over zijn leven aan Hoekendijk zegt Reid:
“…… Nederland was in de jaren vijftig en begin jaren zestig het enige land ter wereld waar redelijke jachten in staal gebouwd werden; het werd als een wereldwonder beschouwd. Daar spraken allerlei internationale tijdschriften over. De Trewes IA en de Lemster Zeekruiser waren juweeltjes. Eerder was er wel wat geprobeerd, maar echt goed zeilende bootjes van een meter of acht, negen van staal, in rondspant, maakte niemand, dat werd alleen in Nederland gedaan……”
Zo’n boek lezend doet je de waarde van het schip, de Trewes IA, nog meer beseffen. De Trewes IA zal nimmer de tot grote wereldwonderen worden gerekend. Maar wie z’n vloeiende lijnenspel ziet, moet bekennen dat schip en water een onmiskenbare eenheid vormen. Als de ontwerper zijn ideeën zo weet vorm te geven, mag het resultaat op z’n minst een wonder heten.
Specificaties
Lengte over alles 8,95 m
Breedte 2,60 m
Lengte waterlijn 6,85 m
Diepgang 1,30 m
Waterverplaatsing 4500 kg
Ballast 1300 kg
Grootzeil 20,0 m²
Genua I 19,4 m²
Genua II 14,2 m²
Stormfok 8,5 m²
Spinaker 50,0 m²