Motor

Voor de motorische voortstuwing van de Ebb Tide heeft ruim 50 jaar, de legendarische Sabb type G scheepsdiesel gezorgd. Deze motor met een behoorlijk overgewicht heeft een specifiek ploffend geluid en is op grote afstand hoorbaar. In vele “kleine Trewesen ” werd deze motor ingebouwd. De dieselmotor werd geproduceerd door de, in 1925 opgerichte, Damsgärd Motorfabrik in Bergen Noorwegen en is uitgegroeid tot een ware legende en staat te boek als zuinig, onverslijtbaar, betrouwbaar en weinig onderhoud eisend.

Trewes 1a 008 [1600x1200]

 

Na  jaren gevaren te hebben met onze vertrouwde Sabb, die ons overigens nooit in de steek gelaten heeft, heb ik besloten deze te vervangen voor een wat modernere motor. De reden hiervoor was dat de Sabb star op de motor fundatie stond opgesteld en daardoor erg trilde en resoneerde, wat tijdens het varen erg onplezierig is. Bovendien komt zo’n langzaam lopende diesel niet erg vlot op gang, zodat het de nodige problemen gaf bij het afmeren. Zeker met een aflandige wind. Daarbij komt ook nog dat het achteruit varen met een lang kieler erg lastig is en het nodige van de schipper vergt, omdat de schroefas ook in de neutraal stand blijft doordraaien. Bovendien was de schroefaskoker niet meer goed dicht te krijgen, redenen genoeg om mijn beslissing voor de aanschaf van een nieuwe motor te recht vaardigen.

Mijn keus is gevallen op een Volvo-Penta 2002, dit is een compacte 2 cylinder scheepsdiesel van 18 pk, die ik geschikt op de kop kon tikken en die momenteel door van der Veer & Brinks te Zwartsluis  wordt ingebouwd.  De Volvo-Penta is kleiner, lichter en levert meer pk’s en zal worden uitgevoerd met water gesmeerde schroefas. Om de inbouw te volgen, zie verder onder  Inbouw Volvo Penta

 

 

 

De nieuwe Volvo Penta 2002 klaar voor de inbouw.

 

Tip !

Voor schepen die meestal op zoetwater varen adviseren wij ( M.G.Duff) een aluminium anode, omdat aluminium een hoger potentiaalverschil met andere metalen heeft dan zink.
Dat is zeer belangrijk omdat zoetwater een hogere electrische weerstand heeft dan zoutwater. Voor zoutwater adviseren wij een zink anode, hoewel een aluminium anode daarin ook goed functioneert, maar iets sneller wordt weggevreten.
Een magnesium anode raden wij af omdat het potentiaalverschil met andere metalen te groot is, waar ze, zeker in brak- en zoutwater, de verflagen kunnen beschadigen.

Berekening gewicht van de anodes.
Het aantal/gewicht van anodes is afhankelijk van de grootte van het nat oppervlak onderwaterschip: [lengte waterlijn x (breedte + diepgang)].
Voor zink anodes geldt: tot 30m²: 2 x 4 kg; tot 60m²: 4 x 4  kg; tot 90m²: 6 x 4 kg enz. met voor een roerblad van staal aan weerszijde 1kg.
In ieder geval 2 anodes vlak bij de schroefas aan weerszijde van het achterlager plaatsen. Bij gebruik van aluminium of magnesium dezelfde aantallen aanhouden, maar ongeveer de helft in gewicht.
Bron: M.G. Duff