Het gebruikte verfsysteem voor mijn Trewes 1A
Onderwaterschip.
Het onderwaterschip werd geheel kaal gehaald met een Tercoo schijf en vervolgens ontvet en opgeruwd met schuurpapier grofte 60.
Let wel, het rotatiestralen van het onderwaterschip is een omvangrijke klus, welke niet in een paar uur geklaard is. Over de gehele romp heb ik in totaal 30 uur gedaan om de oppervlakte geheel schoon te krijgen en tweetal Tercoo triple schijven verbruikt. Maar het resultaat mocht er dan ook zijn.
Vervolgens worden de nodige lagen aangebracht volgens onderstaande lijst.
Lagen Product droogtijd 20˚C Verbruik
1 Hempadur 1557 6 uur 8,5 m² / ltr
Hempadur Profinish Epoxy plamuur, zoveel lagen als nodig tussen de lagen schuren
5 Hempadur 4514 6 uur 8,5 m² / ltr
1 Hempadur Tie Coat 4518 6 uur 10 m² / ltr
1 à 2 Jotun Seaqueen Antifouling 6 uur 13 m² / ltr
De antifouling lagen minimaal 2 dagen (20ºC.) laten door harden voor tewaterlating.
Bovenwaterschip
Algemeen.
Het huidige boven waterschip heeft een één component verfsysteem. Los zittende lagen worden verwijderd en de plekken worden uitgeschuurd en behandeld met Epifanes Multi Marine primer. Daarna geplamuurd, vervolgens glad geschuurd tot schuurpapier grofte 400 en met 2 lagen af geschilderd met Epifanes Mono-Urethane kleur no. 3248 (gebroken wit)
Boven waterschip. Houtwerk
Algemeen.
Al het houtwerk is geheel kaal gehaald met een goede afbijt en weer op kleur geschuurd met schuurpapier 100 en 150, vervolgens gelakt met Epifanes PP twee componenten lak totdat alle houtnerven zijn vol gelakt (5 à 6 lagen) en vervolgens afgelakt met Epifanes Poly-Urethane lak blank. Voor het aanbrengen van de lagen is alles goed ontvet en stof vrijgemaakt met een kleefdoek.
Kajuitdak
Het kajuitdak is volledig kaal geschuurd en waar nodig gerepareerd met epoxy, vervolgens glad geschuurd en behandeld met 2 à 3 lagen West Epoxy dit om de gedane reparaties van gaten goed te verzadigen, vervolgens alles met water en azijn afnemen om de aminoblush te verwijderen. Daarna het dak glad geschuurd met schuur papier 80 oplopend tot 150 en vervolgens behandeld met Epifanes Poly-Urethane lak no. 848 (gebroken wit) in totaal 3 lagen.Tussen de lagen goed schuren met fijn schuurpapier en de laatste laag schuren met waterproef schuurpapier 400
Voor het aanbrengen van de lagen is alles goed ontvet en stof vrijgemaakt met een kleefdoek.
Interieur.
De blanke stalen romp is in het verleden behandelt met een hete bitumen substantie. Eventueel los zittende roest werd verwijderd en zo goed mogelijk kaal geschuurd, vervolgens behandeld met twee lagen Epifanes Multi Marine Primer. Kleur grijs. Deze primer hecht goed aan de bitumen massa, die bij de eerste laag hier en daar bloedings verschijnselen vertoonde. Deze laag is eerst goed door gehard, waarna een tweede laag is aangebracht. N.B. Het z.g.n. keldertje is behandelt met Epifanes Multi Marine Primer wit. Nadat de betimmering is aangebracht is deze behandeld met 3 lagen Epifanes PP lak, waarna deze goed is mat geschuurd. Vervolgens is één laag Epifanes blanke lak, eiglans aangebracht.
De toilet, de kleerkast en de plafonds werden na geplamuurd en goed geschuurd te zijn, behandeld met een zijde glans lak van een goede kwaliteit (bijv. Flexa of Histor)
De bilge is afgegoten met Poly Service gietvloer substantie waarna deze werd behandeld met Epifanes Bilge verf grijs.
Bepalen van de hoeveelheid verf.
Om het oppervlak van het onderwaterschip van een jacht bij benadering te bepalen en de hoeveelheid verf die nodig is per laag, moet je de waterlijn lengte (CWL) vermenigvuldigen met de breedte (Br) en de diepgang.(D) Vermenigvuldig dit getal met 0,5 voor een vinkiel (K) bij wedstrijdjachten en 0,75 voor jachten met een onderwaterschip tussen dat van een wedstrijdjacht en een lang kieler (K) in.
Deel dit getal met het uitstrijk vermogen ofte wel rendement R (aantal m² /ltr)
De formule is dan als volgt:
(( CWL x ( Br + D ))x K )/R = Aantal liters per laag.
Om het oppervlak van het boven waterschip ( vrijboord) te berekenen( inclusief de spiegel), vermenigvuldig ja de lengte van het jacht (L) met de maximale vrijboord (V) en verdubbel dit getal dn deel dit getal met het uitstrijk vermogen ofte wel rendement R (aantal m² /ltr)
De formule is dan als volgt:
(L x V x 2)/R = Aantal liters per laag.